Aktiviteter til Ældre

Et levende minde - Ideel til ældre med hukommelsesproblemer

Kan I huske dengang, da…” er en sætning, man ofte hører, når familier og venner mødes. Indimellem kan det dog være ret vanskeligt at huske lige præcis, hvordan det var. I stedet for at diskutere, hvordan historien går, kan I i stedet finde en videobrochure/ videobog frem og se film og billeder fra situationen og sammen genleve mindet. 


Billeder er dokumentation på tiden, der var, og inddrages gerne i hyggelige sammenhænge blandt familier og venner, der sammen ønsker at gense billeder fra dengang, familiens yngste blev konfirmeret, fra bedsteforældrenes guldbryllup eller fra dengang, familien fik sin første hund. 


Billeder har en nostalgisk effekt, men film, hvor man kan se både bevægelser og mimik, giver en hel særlig oplevelse, da man kan genleve og se mange flere detaljer fra datidens stunder. Det betyder også, at sanserne stimuleres på en helt anden måde, hvilket ligeledes gælder for hukommelsen, der genopfriskes ved gensynet med de gode øjeblikke.

Anderledes og inspirerende ældrepleje

Det er et af livets præmisser, at man gradvist bliver ældre. Med alderen kommer visdom, men også en masse erfaringer og begivenheder, som man senere kan huske tilbage på. Det kan dog indimellem være svært at huske alle de begivenheder og stunder, man har delt med familie og venner, men med en videobog er det muligt både at huske og genleve de hyggelige tider med dem, der står en nær. 


Det kan være rørende at høre en stemme til en afdød person, man har haft nær, eller at se børnebilleder af sit nu voksne barnebarn. Derfor er videobrochuren ideel for ældre, der har svært ved at huske fortidens øjeblikke, men som glædes ved at se billeder af begivenheder og personer, der har eller har haft stor betydning for dem.


Videobrochuren fungerer nemt og enkelt. Du åbner blot bogen op, og derefter starter filmen - og når du lukker bogen, slukker den. Derfor kan den ældre nemt tilgå videobogen på egen hånd. Hvis vedkommende ikke er så bekendt med internettet, er dette ikke et problem. En videobog skal nemlig ikke tilkobles internet for at kunne fungere. Dette gør videobrochuren yderst brugervenlig. 


Det er ligeledes nemt og hurtigt at lægge nyt materiale ind på videoen – og hvis det ønskes, udbyder vi kurser, hvor man kan få hjælp til at gøre dette. Det kræver imidlertid en binding på minimum seks film over en periode på et år. Det er også muligt løbende at sende materialet til os, som vi herefter kan overføre til videobrochuren. Dette koster 1000,- ekskl. moms. pr. video. Ønsker I selv at lave filmene, kan I få råd og vejledning i vores guide.

Aktiviteter til demente ældre

85.000 personer lever med en demenssygdom, og ikke mindre end 400.000 er nære pårørende til en person med sygdommen. Der findes flere forskellige demenssygdomme, hvoraf Alzheimers er den mest udbredte af slagsen. Det er svært at leve med sygdommen - både for den, der er ramt, men også for de pårørende til den syge, der tydeligt mærker, hvordan sygdommen påvirker hukommelse, adfærd o. lign. 


En videobrochure kan være en hjælp for personer, der er ramt af demenssygdomme, til at huske familier og venner, idet videobogen kan vise små film og billeder af de, som står den syge nær. Videobogen kan dermed udgøre en god aktivitet for demente ældre eller personer med Alzheimer, idet den kan bruges til at stimulere hukommelsen – og naturligvis frembringe glæde både hos den syge og de pårørende, som sammen kan sidde med videobogen og gense de gode øjeblikke.


Videobrochuren er blevet testet i Ikast-Brande Kommune hos hjemmeboende demente, hvor resultatet var meget positivt. Det samme gjorde sig gældende på DemensDage i København, hvor vi præsenterede produktet – og dette ligeledes med god respons.


"Videobogen er super nem for min demente far at bruge. Den passer perfekt til en dement, fordi den afspiller en video, så snart han åbner bogen, og stopper, når han lukker den igen. Min far blev utrolig rørt, da han modtog den, og han elsker at vise den frem på plejehjemmet. Han kigger i videobrochuren flere gange om dagen, og jeg tror på, at den hjælper ham til at huske, hvem vi er. Tak for muligheden for at give min far flere gode minder.” 


Christina Malou Bro, pårørende til testperson i Ikast-Brande Kommune. 

Et værktøj mod glemsomhed hos ældre

Videobrochuren skaber dialog, glæde og samhørighed, men den kan også bruges informativt. Videobogen er altså ikke kun god til privat brug, men kan også med fordel anvendes af offentlige institutioner såsom plejehjem, hospitaler, demenscentre o. lign., hvor den kan bruges som videobrochure til at oplyse og orientere om aktiviteter, tilbud m.m. Man kan bl.a. anvende produktet i hospitalsregi til at visualisere, forklare og give instruktioner om sygdomme, behandlingsforløb osv. 


Videobrochuren er et dialogskabende værktøj for demensramte, ansatte og pårørende. Det at man kan lægge små filmklip og billeder ind i videobogen, gør det lettere for ansatte og pårørende, at tale med den demensramte om hverdagen i plejecentret. 


I nogle kommuner bruges videobrochuren også til at visualiserer hverdagen i plejecentrene samt kommunens tilbud til demente, så den demensramte og de pårørende nemmere kan træffe den rette beslutning. Videobrochuren er med andre ord et godt og inkluderende kommunikationsværktøj, som giver brugeren følelsen af medindflydelse, hvilket højner livskvaliteten.


Videobrochure kan også købes til privatbrug her.

Videobogen lader demensramte genopleve de gode minder

I efteråret 2019 medbragte Demens Centrum Aarhus to videobøger på et borgeruddannende ophold for personer med demens i et tidligt stadie samt deres pårørende. Opholdet, som foregik på det gamle badehotel Saxild Strand, bød på hyggelige, sociale aktiviteter og faglige oplæg.


Videobøgerne blev blandt andet brugt til at sætte fokus på de fælles minder, som deltagerne fik undervejs i forløbet. Ved at uploade små videoklip af de sociale aktiviteter kunne deltagerne se deres egen fællessang og dans fra dagen før, hvilket bidrog til grin og gode snakke:


Videobogen giver den demensramte mulighed for at genopleve de gode stunder, og de små filmbidder er særligt gode til at frembringe en god stemning. Selvom den demensramte måske ikke kan huske den konkrete situation, kan vedkommende se og høre, at de har deltaget i en sjov og hyggelig begivenhed”, siger Linn Wittendorff, som er Demensvenlig By koordinator hos DemensCentrum Aarhus.


Deltagerne på opholdet havde nemt ved at betjene videobøgerne, som er meget intuitive, og både de demensramte og deres pårørende var nysgerrige på videobogen og dens potentiale. Videobøgerne endte med at være et rigtig godt redskab til at skabe positive samtaler og fællesskabsfølelse.

Share by: